0

Egyszerű és nagyszerű karácsonyi lakásdekoráció – ha (még) nincs kandallós nappalink!

 

Manapság hatalmas teret hódítanak a karácsonyi asztaldíszek, a karácsonyi hangulat megteremtése már ősszel elkezdődik, elég csak megnézni az üzletek kirakatait! A karácsonyi dekorációs kellékek is nagy keresletnek örvendenek. A karácsonyi lakásdekoráció egyik egyik központi eleme lehet a kandalló akkor is, ha nincs kandallós nappalink. Lássuk hogy tudjuk a valódi tűz érzetét otthonunkba varázsolni!

 

A tűz ropogásának hangja, a lángnyelvek táncának látványa olyan ősrégi, évmilliók óta kialakult természetes, ösztönös igényünk, amelyik nem múlik el pusztán azzal, hogy az életterünk megváltozott és hatalmas, kényelmes családi házak helyett apartmanokba, társasházi lakásokba kényszerültünk.

 

Márpedig még a Mikulás, sőt akár az angyalok is a kéményen át érkeznek, a feldíszített kandalló a karácsonyi dekorációval, a rájuk akasztott mikulás csomaggal (ami lehet csizma, zokni, harisnya formájú) már az első amerikai karácsonyi filmek beszivárgása óta része a mi kultúránknak is, és velük a karácsonyi lakásdekoráció is. No és persze a kályha, cserépkályha, tömegkályha, búbos kemence, sparhelt és hasonló „tűzfészkek” is mindig része volt az életünknek, talán már azóta, amióta a tüzet felfedeztük.

 

Miért olyan fontos tehát a tűz látványa és miért engedjünk ennek a természetes igényünknek?

A tűz látványa, a lángok tánca tehát évmilliók óta az elégedettség jelképe az emberiség számára.

 

Az otthon melege, a családi tűz lobogása, az égő szerelem és a lángoló szeretet, olyan réges-régi, ősi vágyunk, amelyik nem fog eltűnni, az emberiség több évmilliós történelméhez képest egy szempillantás alatt azzal, hogy társasházba költöztünk és nem tudunk kéményeket építeni.

 

A családi tűz őrzői hol a férjek, hol az asszonyok voltak és ismeretes, hogy sokszor órákig is képesek voltunk elücsörögni csupán a lángokat figyelve, hiszen ez a látvány, illat- és hang-élmény adta meg nekünk azt az ősi biztonságot, amelyik szerint boldog, nyugodt életünk van, hiszen tudunk gondoskodni a családi fészek melegségéről, esetleg akár az ételünk elkészítéséről és melegen tartásáról is.

 

Így tehát már a legősibb gyógyítók is ismerték a tűz nyugtató, lélekemelő, egyensúlyérzetet nyújtó hatását, az emberiség eredete óta használják a tűz látványának erejét ősi pszichológiai módszerekhez.

 

Ma már azt is mondhatjuk, hogy a pszichológus javasolta akár meditációs, imaginációs technikaként a tűz látványa melletti megnyugvást, a biztonságérzet, az otthonlét nyújtotta örömérzet kialakítása és fenntartása érdekében.

 

A tűz ugyanis ilyen módon nyugtat, oldja a mindennapos stresszt, segít megnyugodni, feloldódni, komfortosan érezni magunkat.

 

Mindez pedig különösen fontos karácsony környékén, hiszen bár nem ez ömlik ránk a médiából, de bizony igaz, hogy ilyenkor sokkal több stressz-forrásnak vagyunk kitéve, ehhez pedig hozzájárul a sötétség és esetlegesen az év végi szomorúság. Mindezt viszont kiválóan képes oldani a tűztér látványának melegséget sugárzó érzete.

Karácsonyi lakásdíszítés - honnan szerezzek kandallót?

 

A karácsonyi lakásdíszítés, és úgy egyébként a karácsonyi lakásdekoráció úgy a leghangulatosabb, ha fel tudunk mutatni egy kandallót, amit körbedíszítünk a kandallós nappalinkban, ezzel alapozva meg az ünnep felé tartó napok hangulatát.

De van itt egy kis probléma:

Miért nehéz megoldani a hagyományos kályha vagy kandalló üzemeltetését és fenntartását?

 

Láthatjuk tehát, hogy a tűzgyújtás, a tűz látványa, illata és hangja iránti vágyunk teljesen természetes, karácsony környékén meg kifejezetten felfokozott ez az igényünk. Ma már azonban többszörösen nehezített a helyzetünk akkor, ha mindezt biztosítani szeretnénk magunk és családunk számára, és nemcsak karácsonyi lakásdekorációs indíttatásból.

A kandalló vagy kályha beépítéséhez kémény szükséges, ezt pedig egyáltalán nem lehetséges minden házba beépíteni, egyes társasházi lakásoknál pedig gyakorlatilag kivitelezhetetlen már. A bonyolult engedélyeztetési eljárások során könnyen elbukhat az elképzelésünk, nagy valószínűséggel meg fogják vétózni egyes esetekben a szomszédok, nem is beszélve arról, hogy mindez egy vagyonba fog kerülni akkor is, ha nem járunk sikerrel.

 

 

Maga a begyújtás is bizony, igencsak körülményes lehet manapság. Hiszen a fát nagy mennyiségben tárolni kell, lehetőleg olyan helyen, ahol sem a rágcsálók, sem az élősködők nem férhetnek hozzá, sem pedig az eltulajdonítástól nem kell tartanunk. Odabent a lakásban tárolni a fát nem igazán előnyös, hiszen rengeteg kosszal, sárral, éjszakánként elszabaduló élősködőkkel, bogarakkal is járhat. Így hát a fát cipelni kell, legritkábban néhány naponta.

 

 

A tűz pedig nem gyúlik be olyan könnyen. Hiába pakoljuk akrobata módszerekkel a fát, hiába teszünk alá elég gyújtóst, lehet, hogy csak többszöri próbálkozásra fognak felcsapni a hőn áhított lángok. Eddig pedig a lakás hideg marad, hiszen hiába van szuper kazánunk, azt erre az esetre többnyire érdemes lekapcsolni. Nincs kiábrándítóbb, mint karácsonyi hangulatos tűzpattogás helyett a sötéten feketedő, hideg fűtőtestet bámulni.

Miért előnyös a bioetanol kandalló karácsony környékén is?

A bioetanol kandallóval gyakorlatilag a tűzgyújtással, illetve a hagyományos kandalló fenntartásával kapcsolatos összes hátrányt kiküszöbölhetjük. A bioetanol kandallóhoz nem kell fát, szenet vagy más tüzelőanyagot használnunk, csupán az illatos, üvegbe zárt, tiszta bioetanolt, akár narancsos-fahéjas vagy mézeskalács illattal is. A biokandallóval elkerüljük a koszt, a cipekedést, a tárolás okozta kellemetlenségeket.

 

Mindezek ellenére a bioetanol kandalló karácsonykor is biztosítja számunkra a kellemes, megnyugtató látványt, a tűz ropogásának hangulatát, igény szerint pedig akár az illatát is. Mindez pedig nem különösebben balesetveszélyes, családbarát és biztosan nem fogunk gyomorgörcsöt vagy hidegrázást kapni a tűzgyújtás előtt úgy, mint a hagyományos kályhák esetén.

 

A bioetanol kandalló ráadásul nem luxus, hiszen nem kerül többe, mint egy átlagos festmény, egy modern televíziónál pedig még olcsóbbnak is bizonyulhat. A kandallóból azonban csakis bennünket segítő, nyugtató üzenet árad, amelyet biztosan az egész család örömmel fog nézni.

 

Válasszuk tehát a környezetkímélő, család- és idegrendszer-barát asztali vagy falra szerelhető vagy fali beépíthető bioetanol kandallót, és élvezzük az otthon melegének nyugtató, lélekemelő, stresszoldó élményét, a kellemesen otthonos, családias hangulatot kis befektetéssel, kevés idő- és energia-ráfordítással!

Érvek a bioetanol kandalló mellett, karácsonyi szempontok alapján:

 

Élvezze egész decemberben a karácsonyi szívmelengetést!

Jó hír, hogy a bioetanol kandallót és minden kiegészítőjét elérhetjük néhány kattintással a kandallofutar.hu webáruházból, így néhány nap alatt minden a kezünk ügyében lehet annak érdekében, hogy idén a karácsonyi készülődés különlegesen hangulatos lehessen!