0

A biokandalló használata során szigorúan és kötelezően tartsa be a következő biztonsági szabályokat: 

A fent leírtak betartásával Ön biztonságosan üzemeltetheti biokandallóját. A szabályok be nem tartása, és a helytelen üzemeltetésből eredő károkért a forgalmazó felelősséget nem vállal!  

A biokandalló üzembe helyezése, felszerelése:  

Mielőtt használatba vennénk a biokandallót, minden csomagoló anyagot távolítsunk el róla.

A falra szerelhető vagy beépíthető modellek csak olyan falra szerelhetők ill. beépíthetők melyek tűzállóak (tégla, beton, ytong, tűzálló gipszkarton stb.). A biokandalló rögzítéséhez használjon a fal típusának megfelelő és méretezett rögzítő tipliket és csavarokat, valamint ügyeljen a vízszintes és függőleges elhelyezésre.

A szabadon álló biokandalló modellek esetén ügyeljen a stabil, billegés mentes elhelyezésre. A szabadon álló biokandallókat csak és kizárólag éghetetlen anyagból készült padlóra lehet elhelyezni.

A biokandalló begyújtása:  

 1. Töltse fel egy tölcsér segítségével a tartály(oka)t bioalkohollal maximum 3/4-ed részben. Tilos a tartály(oka)t színültig tölteni alkohollal (etanollal). Ha a megvásárolt biokandalló több alkoholtartállyal rendelkezik, fontos, hogy mielőtt begyújtja a kandallót, az összes tartályt töltse fel bioalkohollal (etanollal). Az égő tűz melett szigorúan tilos a még nem feltöltött tartály(ok)ba bioalkoholt (etanolt) tölteni!
 2. A kicseppent, kifolyt bioalkoholt gondosan törölje le.
 3. Hosszú gázgyújtóval gyújtsa meg a bioalkoholt. Ne használjon gyufát, vagy rövid, kis méretű gyújtót, és ne hajoljon a tartály fölé, mert a folyadék belobbanhat a gyújtás pillanatában!

Előfordulhat, hogy a tűz kezdetben kis lánggal ég, ez esetben kérjük, várjon, amíg a megfelelő hőmérsékletet eléri a tűz. A lángot fújni, vagy fújtatni szigorúan tilos! A bioalkohol használata közben ne dohányozzon!

A biokandalló utántöltése bioalkohollal (bioetanollal):  

 1. Semmilyen körülmények között ne töltsön alkoholt (ethanolt) az égő tűzbe vagy a forró tartály(ok)ba!
 2. Utántölteni az alkoholtartály(oka)t csak akkor lehet, ha a tűz teljesen kialudt és a tartály(ok) kihűltek (kb. 20 perc)! Soha ne töltsön alkoholt (etanolt) a forró / meleg tartály(ok)ba, mert az belobbanhat!
 3. Ha a biokandalló több alkoholtartállyal rendelkezik, fontos, hogy újratöltés előtt várja meg amíg az összes alkoholtartályban kialudt a tűz. Égő tűz mellett szigorúan tilos a már kifogyott tartály(ok)ba bioalkoholt tölteni!

Az alábbi videók bemutatják a biokandallók, helyes, biztonságos használatát:

A biokandalló eloltása:  

 1. Tegye a kandallóhoz mellékelt tűzfojtót az alkohol tartály tetejére, vagy határozott mozdulattal zárja be a az alkohol tartály fedelét a mellékelt szabályozó pálcával. Lehetőség szerint, ne hagyjuk el nem égetett alkoholt a tartály(ok)ban, így elkerülhetjük a bioalkohol esetleges párolgását, illetve öngyulladását!
 2. Győződjön meg arról, hogy a tűz valóban kialudt.

Ne feledkezzen meg arról, hogy a tűz eloltása után a biokandalló fémrészei még forrók lehetnek.  

Tisztítás, karbantartás:  

 1. Tisztítsa rendszeresen az alkoholtartály(oka)t, ehhez használjon vizet és folyékony tisztítószert.
 2. A foltokat puha ruhával, meleg vízzel, semleges hatású folyékony tisztítószerrel tudja eltávolítani.
 3. Gondoskodjon a fényes (rozsdamentes acél) felületek rendszeres tisztításáról.
 4. A tisztításhoz ne használjon vegyszereket vagy súroló hatású szereket, mert ezek károsíthatják a biokandalló felületét.

A rozsdamentes acél tartály(ok) a hő hatására elszíneződhet(nek). A világos színű (ezüst, fehér) testtel, tűztérrel rendelkező biokandallók felületein a tűz nyomot hagyhat.

A fent leírtak betartásával sok öröme lesz biokandallójában.