0

Biokandallóval (bioetanol kandallóval) kapcsolatos tudnivalók

 

1

Kell-e kémény a biokandalló kandalló használatához?

Nem! A megfelelő, égetési célokra kifejlesztett bioetanol-lal (bioalkohollal) üzemeltett biokandalló használatához nincsen szükség kéményre. A biokandallóban igazi tűz ég, valódi lángokkal, kb. 350 fokos hővel, de az égés során nem keletkezik olyan anyag ami káros lenne, ezért a biokandalló nem igényel kéménybekötést. A biokandalló (bioetanol kandalló) megvásárlásával megvalósul ami eddig elképzelhetetlen volt, egy kémény nélküli lakásba, házba, nyaralóba igazi tűzzel és hővel égő kandallót használhat.

 

2

Szükséges-e engedély a biokandalló használatához?

Nem, a biokandalló használatához nincs szükség engedélyre, mivel a biokandallók a megfelelő, égetési célokra kifejlesztett bioalkohol (bioetanol) használata során nem termelnek gázt, füstöt vagy egyéb káros anyagot. A biztonsági előírások betartásával bármilyen épületben, házban, lakásban, de akár szabad téren is használhatóak. Használatuk kényelmes, egyszerű és tiszta, a hagyományos fa tüzelésű kandallókkal ellentétben nem keletkezik füst és hamu.

 

3

Mi az a folyadék ami elég a biokandallóban?

A biokandallóban bioalkohol, más néven bioetanol folyadék ég. A bioetanol tűzelőanyagot magas cukor- vagy keményítő tartalmú növények (cukornád, cukorrépa, csicseriborsó, kukorica stb.) felhasználásával állítják elő. A bioetanol megújuló energiaforrás, mely növényi alapanyagok felhasználásával készül. A bioalkohol (bioetanol) égetésekor széndioxod (CO2) és vízpára (H2O) keletkezik, vagy amit az emberi szervezet légzéskor kilélegez. A biokandalló használatakor keletkező széndioxid (CO2) mennyisége, a kandalló típusától, méreteitől és a benne elhelyezkedő alkoholtartályok számától függően egy gáztűzhely 1-4 égőrózsája által termelt mennyiségnek felel meg. A bioalkohol (bioetanol) CNI bioetanol néven megvásárolható webáruházunkban, biokandalló szakboltokban a nagyobb festék és háztartási boltokban valamint a nagy barkácsáruházakban. 

 

4

A benzinkutak kútoszlopainál tankolható etanol (E85) használható a biokandallóhoz?

Nem, ne használjon biokandallójában a benzinkutaknál tankolható / vásárolható etanol-t (E85). A benzinkutaknál kapható bioetanol (E85) 15% benzint tartalmaz, emiatt robbanásveszélyes, ezért az égetése szigorúan tilos! A biokandallókban csak az égetési célokra kifejlesztett bioetanol használata megengedett.

 

5

Mennyi ideig ég 1 liter bioalkohol (bioetanol)?

1 liter bioalkohol (bioetanol) kb. 1 - 5 órán keresztül képes égni, a biokandallóban elhelyezekedő alkoholtartály méreteitől, típusától függően.

 

6

Szabad-e az égő alkoholtartály(oka)t utántölteni bioalkohollal (bioetanol-lal)?

Nem! Szigorúan TILOS az égő alkoholtartály(ok) utántöltése. Minden esetben várja meg amíg a tűz elalszik, várja meg amíg az alkoholtartály(ok) kihűlnek, csak ez után töltse úrja az alkoholt.

 

7

Keletkezik-e füst vagy gáz a biokandallók használatakor?

Nem. A bioalkohol égetése során nem keletkezik füst, sem gáz. A bioalkohol égésekor vízpára és minimális széndioxid termelődik.

 

8

Káros-e a bioethanol kandallók használata?

Nem. A bioethanol kandallók nem növelik az üvegház hatást, széndioxid kibocsájtásuk annyi, amennyi egy növény növekedéséhez szükséges. A bioalkohol természetes alapanyagokból előállított tiszta alkohol (ethanol).

 

9

A bioethanol kandalló használata szagtalan?

A bioalkohol szinte teljesen szagtalanul ég (kivéve az illatosított alkoholokat), azonban ügyelni kell a kandalló tisztaságára! A kandallóra ráégett por vagy egyéb szennyeződés kellemetlen szagokat okozhat a kandalló használatakor, illetve a tűz eloltása után! Nagyon fontos ügyelni a tartály(ok) és a bioethanol kandalló tisztaságára! Se a tartály(ok)ban, se pedig a tartály(ok)on kívül ne legyen odaégett kosz, szennyeződés vagy por!

 

10

A bioethanol kandalló alkalmas fűtésre vagy csak látvány?

A bioethanol kandallók fűtőteljesítménye a benne lévő tartály(ok)tól függően kb. 1 - 5 kW, amely egy helyiség temperálására elegendő, de folyamatos, kizárlólagos fűtésre nem alkalmasak.

 

11

Biztonságos a bioethanol kandalló használata?

Amennyiben az üzemeltetési szabályokat mindig betartja, a bioethanol kandallók használata biztonságos.

 

Kérjük, használat előtt mindig olvassa el, és tartsa be az Üzemeltetési szabályokat! A helytelen, vagy gondatlan használatból eredő károkért a gyártó és forgalmazó felelősséget nem vállal!